8) Suomi24 -keskustelupalstalta löytyi sattumalta seuraava kommentti tästä terveyspalstasta: ”Hei, haluan kertoa kokemuksiani uudesta ruokavaliosta…. Kun siirryin tälle kasvis- ja kalavoittoiselle ruokavaliolle painoni laski 8 kg, ja vyötärön ympärys pieneni 93 cm => 85 cm, myös kolesteroliarvot alkavat olla kohdallaan, erikoisesti hyvä kolesteroli parani selvästi. Erikoista oli myös, kun ko. palstan ohjeiden mukaan jätin viljat pois (vaikkei minulla ole keliakiaa tms.) ja vähensin suolan käyttöä, tulin paljon notkeammaksi. Oikein hämmästyin, mihin voimisteluliikkeisiin pystyn, vaikka olen jo eläkeiässä”

7) Hyvät terveyspalstani käyttäjät! Haluan esittää kaikille parhaat kiitokseni, alkuvuosista (sivusto avattiin toukokuussa 2017) kävijämäärä on yli 10-kertaistunut. Kuluneena vuonna käyntikertoja on ollut yli 4000 vuodessa (lukema 24.4.2022). Toivottavasti moni kokee saaneensa jotain hyötyä näistä ohjeista. Palautetta (hyvää / huonoa) toivoisin kuitenkin saavani enemmän, sitä voi luottamuksellisesti lähettää osoitteella jaakko.larjola(at)yahoo.com   Viime aikoina palautetta on tullut mm. kalan syönnin eduista ja riittävien yöunien tärkeydestä.

6) Jos pyrkii noudattamaan ns. ”pätkäpaastoa”, joka on eduksi, painonhallinnan ohella, suoliston bakteerikannalle tulisi iltapala ajoittaa niin, että vatsa  ja suolisto saa levätä 12…14 tuntia ennen aamiaista .

5) Eräässä nettiartikkelissa todetaan, että alumiinifolioista tietyissä olosuhteissa liukeneva alumiini voi aiheuttaa Alzheimerin tautia. 1960 ja -70 luvuilla alumiinikattiloita käytettiin paljon, mutta sitten todettiin, että tietyt ruoka-aineet voivat liuottaa niistä epäterveellistä alumiinia.

4) Terveellisen ruokavalion teho on tietysti parhaimmillaan, jos sen aloittaa jo alle keski-ikäisenä. Ravintolisänä kalaöljyvalmiste on tietysti paikallaan, jos ei voi syödä riittävästi rasvaista kalaa. Etelän maissa turvallisinta on valmistaa ruoka itse, ainakin kypsentämättömissä ravintolaruuissa kuten salaateissa, jääpaloissa, majoneesissa, irtojäätelössä ym. voi piillä vaara.

3) Lisäaineet voivat myös olla karsinogeenejä, esim. lihajalosteiden nitriittisuolojen vähentäminen on tieteellisissä tutkimuksissa todettu vähentävän vatsasyöpää. Ts. parasta olisi valmistaa ruoka peruselintarvikkeista (kala, liha ym.) joissa ei ole lisäaineita.

2) Kuten tekstissä toteankin, monen kohdalla voi yksilöllinen ruokavalion muokkaaminen olla tarpeen. Diabeetikko kommentoi, että he eivät voi kerralla syödä paljon nopeita hiilihydraatteja sisältäviä hedelmiä, kuten banaaneja tai vesimelonia. Hitaita hiilihydraatteja on esim. kypsentämättömissä vihanneksissa, täysjyväriisissä ja ilmeisesti myös kvinoassa.

1) Minulta on kysytty, eikö verenpaineen kuulukin nousta iän karttuessa. Näin ei välttämättä tarvitsisi olla, nousu johtuu varmaan usein miten väärästä ruokavaliosta ja suolasta. Esim. ohjelmassa ”Me satavuotiaat” mitattiin 105-vuotiaan sisialaismiehen verenpaine, ja se oli 122/80 eli sama kuin nuorella miehellä.