Terveenä koko elämä,

salille satavuotiaana

Pääateria

Tällä sivulla: Pääateria / Esimerkkiateria I, II, III, IV ja V / Iltapala

Pääateria

Jos haluaa suolattoman pääruuan, sen joutuu valmistamaan itse lähtien peruselintarvikkeista. Kerralla voi kuitenkin valmistaa ruuan useaksi päiväksi. Jotta paha kolesteroliarvo LDL pienenisi ja hyvä eli HDL nousisi, ruuan pitäisi perustua kalaan, linnun lihaan, vihanneksiin, marjoihin, pähkinöihin ja kasvisöljyihin. Tässä muutamia esimerkkejä.

  • Esimerkkiateria I: Oliiviöljyssä paistettua kalaa, keitettyä kvinoa tai riisiä.
  • Esimerkkiateria II: Vihannes wokki (ei kuvaa).
  • Esimerkkiateria III: Oliiviöljyssä paistettuja kanankoipia, vihanneksia.
  • Esimerkkiateria IV: Kanakeitto, vihanneksia.
  • Esimerkkiateria V: Oliiviöljyssä paistettuja simpukoita ja vihanneksia.
  • Oliiviöljyn asemesta voi käyttää rypsiöljyä. Kummankin olisi kuitenkin hyvä olla kylmäpuristettua, ja mikäli mahdollista, myös luomua.

Täällä sivulla annetut ohjeet voivat ”keittotaitoisesta” tuntua liian yksityiskohtaisilta, mutta olen saanut niistä myönteistä palautetta nuorisolta 🙂

Esimerkkiateria I

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin runsaasti terveellistä kalarasvaa, proteiinia ja vitamiineja.

 Oliiviöljyssä paistettua kalaa, jonka alla keitettyä kvinoa  tai kokojyväriisiä. Keitettyjä porkkanoita ja parsaa, avokadon paloja. Juotavaksi kivennäisvettä jossa on palasina sitruunan hedelmälihaa. Jälkiruuaksi hyvin pestyjä viinirypäleitä, mansikoita ja itse kuorittuja saksanpähkinöitä.

Kivennäisveden on hyvä olla sellaista, missä on kaliumia (K), on eduksi sydämelle.

Kvinoa on terveellisempää kuin riisi, siinä on enemmän proteiinia ja kuituja. Sitä kasvatetaan Etelä-Amerikassa, saa hyvin varustetuista kaupoista.

Kalan voi siis paistaa fileenä paistinpannulla, mutta sen voi paistaa myös uunissa, esim. halkaistuina puolikkaina. Alla oikeanpuoleisessa kuvassa on näytetty kolmen päivän annoksien paistaminen: 200 C, 60 min, uunipellille reilusti oliiviöljyä. Vihanneksina avokadon palasia (terveellistä kasvisrasvaa), tomaatinpalasia ja jälkiruuaksi viinirypäleitä ja omenalohkoja. Kolmen kalan perkaaminen ja halkaisu kestää n. 20 min, jos on terävät sakset. Rasvainen kala kuten silakka tai lohi on yleensä terveellisintä (kalanrasva).

Esimerkkiateria II

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin runsaasti vitamiineja.

Vihannes-Wokki: Otetaan iso paistinpannu, ja laitetaan sille reilusti oliiviöljyä. Kuoritaan ja viipaloidaan esim. pari pussillista porkkanoita, yksi kesäkurpitsa, pari punasipulia, purjoa tms. Sekoitetaan viipaleet, laitetaan paistinpannulle, kaadetaan vähän oliiviöljyä päälle. Annetaan hautua pienellä lämmöllä noin 1,5 h. Voidaan syödä monena päivänä (säilytys jääkaapissa).

Esimerkkiateria III

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin runsaasti vitamiineja, terveellistä kananrasvaa ja proteiinia

Pääruoka on maustamaton kanankoipi. Ne voi paistaa uunipellillä: pohjalle vähän oliiviöljyä, 200 C ja 60 min. Vihanneksina keitettyjä porkkanoita ja tomaatin ja melonin viipaleita. Jälkiruuaksi hedelmiä. Keitetyt porkkanat voi syödä kuorineen.

Esimerkkiateria IV

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin runsaasti vitamiineja, terveellistä kananrasvaa ja proteiinia.

Pääruoka kanakeitto, voi valmistaa kerralla monen päivän annoksen. Perunat, porkkanat ja bataatit kuoritaan ja pilkotaan ja laitetaan kiehumaan (vettä sen verran että peittyvät kunnolla). Kananpalat käristetään kevyesti paistinpannulla oliiviöljyssä, ja kaadetaan sitten keittokattilaan. Salaattina vesimelonin palasia, vihreätä salaattia ja puolukoita. Jälkiruuaksi lakkoja, maidotonta tofu-jäätelöä ja sokerittoman tumman suklaan palasia, juotavaksi kivennäisvettä.

Esimerkkiateria V

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin terveellistä rasvaa, proteiinia ja vitamiineja.

 Oliiviöljyssä paistettuja simpukoita, joiden alla keitettyä riisiä (kvinoa on vielä parempi). Keitettyjä porkkanoita ja parsaa, avokadon paloja. Juotavaksi kivennäisvettä.

Jälkiruuaksi päärynänpaloja.

Simpukoiden on hyvä olla Euroopassa kasvatettuja.

Iltapala

  • Iltapalaksi sopii jotain kevyttä, mikä edesauttaa unen saantia. Esimerkiksi banaani, tai jos on kova nälkä, lisäksi pieni pala esim. vuohenjuustoa.
  • Juotavaksi esim. jotain unettavaa yrttiteetä. Kaupasta saa valmiita yrttiteejauheita, joita markkinoidaan unettavina. Hyvä valinta on myös kamomillatee. Kaikkien yrttiteelaatujen kohdalla kannattaa olla tarkkana, ettei ole allerginen millekään niiden ainesosista.
  • Jos haluaa pysyä normaalipainoisena, useimpien ihmisten täytyy varsinkin vanhempina hyväksyä se, että joutuu menemään nukkumaan ainakin vähän nälkäisenä – mutta siihen tottuu…