Terveenä koko elämä,
salille satavuotiaana

Sairauksien ennaltaehkäisy

Tällä sivulla: Sairauksien aktiivinen ennaltaehkäisy, turhan lääkityksen välttäminen / Särkylääkkeiden välttäminen / Syövän ennaltaehkäisy: tunnetut ja tuntemattomat karsinogeenit

Sairauksien aktiivinen ennaltaehkäisy, turhan lääkityksen välttäminen

Usein turvaudutaan suotta joka pikkuvaivassa lääkkeisiin ja lääkäreihin, mutta vielä pahempaa on olla turvautumatta, silloin kun selvästi olisi aihetta.

 • Edellä oleva voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta valitettavasti näyttää, että on ihmisiä, jotka juoksevat lääkäriin joka pikkuvaivasta, ja syövät kourakaupalla lääkkeitä edes perehtymättä siihen, mitä ne ovat, ja toisaalta on ihmisiä, jotka yrittävät hoitaa syöpää luonnonlääkkeillä tai homeopatialla.
 • Uskon vakaasti, että esim. sepelvaltimotauti, aivojen verenkiertohäiriöt, verenpainetauti, korkea kolesteroli ja myös jopa valtaosa aikuisten syövistä olisi ehkäistävissä ruokavaliolla, elintavoilla ja karsinogeenejä välttämällä. Mutta toisaalta uskon, että jos on jo saanut sepelvaltimotaudin tai syövän, se on hoidettavissa vain koululääketieteen keinoin.
 • Pienten vaivojen kotihoitoon pitäisi tietysti varautua. Esim. haavanhoitotarvikkeet (laastaria, steriillejä siteitä, antibioottista voidetta) olisi hyvä aina olla mukana. On tosi sääli, jos päästää sinänsä vaarattoman haavan tulehtumaan, tai jos siitä tulee peräti verenmyrkytys.

Särkylääkkeiden välttäminen

Särkylääkkeet ovat usein haitallisia (mm. vatsalle), eikä niistä ole mitään terveydellistä hyötyä, jos ainoa tarkoitus on kivun tunteen poistaminen. Itse en ole koskaan käyttänyt kipulääkkeitä. – Poikkeuksen voivat muodostaa tulehduskipulääkkeet, kun niitä käytetään pääasiassa inflamaation eikä vain kivun hoitoon.

 • Selkäsärky. Lähes jokainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa selkäsärystä. Kipu voi olla erittäin kova, mutta särkylääkkeitä pysyvämpi apu tulee yleensä sopivista voimisteluliikkeistä, fysioterapiasta ja selkää tukevien lihasten ym. vahvistamisesta. Itselläni ovat auttaneet parhaiten eräät joogaliikkeet. Kipujen ollessa kovimmillaan töihin meno oli ajoittain haastavaa, varsinkin autosta nouseminen. Nykyisin olen joogaharjoituksilla päässyt siihen, ettei selkä ole enää vuosiin vaivannut.
 • Vatsakivut. Kivut vatsassa kertovat jostain, ja niiden ”tappaminen” kipulääkkeillä voi olla vaarallista. Tiedän tapauksen, jossa kipulääkkeiden vuoksi potilaalta jäi jopa umpisuolen tulehdus tunnistamatta, ja se ehti puhjeta ennen leikkausta.
 • Päänsärky. Melkein jokaisella päätä joskus särkee, mutta on paljon hyödyllisempi miettiä säryn syitä kuin napsia särkylääkkeitä. Eräs tuttavani oli huolellisesti kartoittanut syitä ja mm. ruokia ja juomia, jotka saattoivat laukaista hänellä migreenikohtauksen, ja näin päässyt lähes kokonaan eroon päänsärystä.
 • Hammassärky. Jos tarkastuttaa hampaansa säännöllisesti, selviää ajoissa tehdyllä hampaan paikkauksella, eikä särkyä koskaan tule. Mutta jos hammasta on ehtinyt jo ruveta särkemään, tarvitaan yleensä aina toimenpiteitä: joko poisotto tai juurihoito. Poisoton jälkeen on särkylääkkeiden napsimisen asemesta paljon hyödyllisempi paastota ja huuhtoa suuta desifisiointiaineella – sillä tavalla usein välttyy suun tulehduksilta (olen hammaslääkärin poika 🙂 ).
 • Niska- ja hartiakivut ovat usein parannettavissa säännöllisellä fysioterapialla – mielellään jo siinä vaiheessa, kun niska tai hartiat ovat vasta jäykät.

Syövän ennaltaehkäisy: tunnetut ja tuntemattomat karsinogeenit

Jo oman elämäni aikana on ilmaantunut paljon aineita, joita aikoinaan pidettiin mitä turvallisempina, mutta nykyisin ne tiedetään hyvin vaarallisiksi karsinogeeneiksi. On siten täysi syy olettaa, että monet niistä aineista, joita nykyisin ”huoletta” käytämme, todetaan tulevaisuudessa vaarallisiksi karsinogeeneiksi.

 • Erään tutkimuksen mukaan jopa 66% aikuisten syövistä on ”itse aiheutettuja”, eli johtuvat tupakasta, alkoholista tai epäterveellisestä ruokavaliosta. Loput 33% aiheutuvat pääasiassa muista karsinogeeneistä, eli näin ollen suurin osa syövistä olisi periaatteessa vältettävissä…
 • Kun olin lapsi, kesähuvilalle asennettiin sähköt. Sähkömies antoi meille lapsille leikkeihin ylijäämäasbestin. Reilun 20 vuoden päästä varmistui, että asbestikuidut aiheuttavat keuhkosyöpää; asbestin käyttö oli runsainta 1963-1979. Pienenä leikin myös elohopealla ilman että aikuiset tiesivät sen olevan vaarallista.

Piileekö kotipiirissäsi tietämättäsi vaara?

 • 1900-luvun alussa luultiin, että radioaktiivisuus on terveellistä. Töissä meillä oli laboratorion seinällä mainoskyltti, jossa 1900-luvun alun kylpylä mainosti: ”Meidän vetemme on kaikkein radioaktiivisinta”. Vuosikymmenien kuluessa olen seurannut, kuinka radioaktiivisuusnormit ovat jatkuvasti tiukentuneet. Vielä 1950-luvun lopussa isoissa kenkäkaupoissa oli röntgensäteilyyn perustuvia jalkaterän läpivalaisulaitteita, joissa varsinkin me lapset halusimme tutkia pitkään, kuinka meidän luurankovarpaat näkyivät sovitettavassa kengässä.
 • Jo 1800-luvun puolivälissä Dostojevski kirjoitti tupakan vaarallisuudesta, ja ennen sotia tehtiin vaarallisuuden osoittavia tieteellisiä tutkimuksia, mutta tosissaan niistä alettiin tiedottaa kansalle vasta 1960/1970 lukujen taitteessa, ja passiivisen tupakoinnin haitoista vielä myöhemmin (keuhkosairauksien lisäksi voi aiheuttaa mm. rintasyöpää naisille).
 • Vasta 1970-luvulla tajuttiin typpioksidien vaarallisuus ja 1980-luvulla lyijyn vaarallisuus bensiinissä; 1970-luvun alussa autojen typpioksidipäästöt lienevät olleet suunnilleen satakertaisia nykyaikaan verrattuna. Ja edelleen lasketaan, että pääasiassa kivihiilivoimalaitosten aiheuttamat pienhiukkaspäästöt tappavat koko maailmassa jopa 200 000 ihmistä vuodessa – vain hyvinvointimaissa on varaa laittaa kunnon suodattimet savupiippuihin.

Tätä taustaa vasten on helppo kuvitella, että monet nykyaikana käytetyt aineet voivat olla syöpää aiheuttavia eli karsinogeenejä. Kolme tuttavaani uskoo vakaasti syövän aiheutuneen heidän sukulaisilleen auton huollossa käytetyistä kemikaaleista. Kannatta pyrkiä välttämään kaikkia voimakkaita kemikaaleja, kuten vahvoja puhdistusaineita. Myös konetiskiaine on hyvin vahva emäs. Aikanaan amalgaamia ja kultaa laitettiin huoletta ihmisruumiiseen, nykyisin asennetaan leikkauksissa yhtä huolettomasti titaaniosia. – Korostettakoon, että tässä viimeisessä kappaleessa mainittujen aineiden vaarallisuudesta minulla ei ole mitään näyttöä, eli kyse on vain mielipiteestä, josta en ota mitään vastuuta.