Terveenä koko elämä,
salille satavuotiaana

Aamiainen

Tällä sivulla:

Aamiainen / Esimerkkiaamiainen /

Yrttitee ja ravintolisät / Välipala

Aamiainen

Aamiaisen olisi hyvä olla virkistävä ja runsaskuituinen, mutta sisältää kuitenkin riittävästi kaloreita päivän käynnistämiseen. Olisi hyvä, että aamiainen vaikuttaa niin, että vatsa toimii joka päivä.

  • Perusta: Päärynä tai omena kuorittuna, mahdollisesti viinirypäleitä, marjoja tai kuivattuja aprikooseja (vatsan toiminnan edistämiseksi). Lasillinen sokeritonta tuoremehua. Appelsiini viipaloituna. Maissitortillan tai riisikakun päällä esim. suolatonta merilohta (voi itse paistaa isomman erän kerralla että saa suolatonta) tai pari palaa vuohenjuustoa, juotavaksi jotain virkistävää yrttiteetä, tai rooibos-teetä.
  • Jos haluaa kuitenkin käyttää jonkin verran viljaa, saattaa olla hyvä aloittaa yllä mainittu aamiainen lautasellisella kaurapuuroa, voi tehdä hyvää vatsan limakalvoille. Veteen tai soijamaitoon keitettynä.
  • Herkkävatsaisille hyvä ”lääke” on myös syödä aamulla ensimmäiseksi puoli kahvikupillista kaurahiutaleiden ja kerman sekoitusta. Se on hyvä vatsan limakalvoille varsinkin jos haluaa nauttia kahvia jo aamiaisella.

Esimerkkiaamiainen

Suolaton, gluteeniton, viljaton, sokeriton, ei haitallista kolesterolia, mutta sisältää kuitenkin runsaasti terveellistä kalarasvaa ja proteiinia

Vasemmalla juomana mustikka-kärkkäteetä ja kivennäisvettä jossa sitruunan palasia, oikealla sokeritonta tuoremehua ja rooibos-teetä. Vasemmalla leipänä riisikakku, oikealla maissi tortilla, kumpikin ilman levitettä. Merilohi on itse paistettu oliiviöljyssä, jotta siitä saatiin suolatonta (voi paistaa monen päivän annoksen kerralla), ja appelsiini on helppo syödä viipaloituna.

Yrttitee, ravintolisät

Yrttiteellä tarkoitetaan tässä juomaa, joka ei sisällä kofeiinia. Silloin sitä voi turvallisesti nauttia illallakin. Esimerkiksi maustetut teet sisältävät oikeaa teetä ja näin muodoin myös kofeiinia. Ravintolisät ja vitamiinit voivat olla hyödyllisiä varmistamaan, että mitään mahdollisesti tärkeitä aineita ei jää puuttumaan. Ne on kätevä nauttia aamiaisen yhteydessä.

  • ”Yrttiteetä” voi itse valmistaa, esim. pakastetuista mustikoista ja pakastetuista kuusenkärkistä saa hyvän makuista ja vitamiinirikasta juomaa, kun laittaa niitä muutaman teelusikallisen mukiin, kaataa päälle kuumaa vettä ja antaa tekeytyä vähän aikaa. Kuusenkärkkien keräämiseen pitää olla metsänomistajan lupa. Rooibos on myös kofeiinitonta, samoin kaupasta löytyy paljon erilaisia yrttiteesekoituksia.
  • Vitamiineista tärkein lienee D-vitamiini, jota ihminen ei yleensä saa tarpeeksi. Saantisuositukset vaihtelevat välillä 10…100 mikrogrammaa päivässä (jokainen voi katsoa itse netistä).
  • Koska tässä ruokavaliossa pyritään välttämään lihaa, on hyvä ottaa B-vitamiinia. B-vitamiinilisä on muutenkin hyvä aivoille ja hermostolle. Kannattaa valita B-vitamiinivalmiste, jossa on monipuolisesti kaikkia eri B-vitamiineja (riittävästi myös B12-vitamiinia).
  • Osteoporoosin välttämiseksi on hyvä ottaa päivittäin kalkkitabletti, sopiva annos lienee 500 mg. Yhdessä kalkki ja D-vitamiini ehkäisevät osteoporoosia.
  • Näiden perusjuttujen lisäksi eri tahot suosittelevat valtavasti mitä erilaisempia ravintolisiä. Itse olen päätynyt siihen, että otan yllämainittujen lisäksi päivittäin ubikinonia 30 mg (hyvä sydämelle). Naisille on lisäksi hyväksi omega 7 –kapseli, jonka tyrnisiemenöljy vahvistaa tehokkaasti limakalvoja ja suojelee niitä tulehduksilta.

Välipala

Painon hallinnassa voi olla hyvä, jos syö vain yhden lämpimän aterian päivässä. Jos nauttii välipalan puolen päivän maissa, jaksaa mukavasti odottaa neljään… viiteen iltapäivällä, jolloin on päivän pääaterian aika. Silloin siitä saa helpommin myös suolattoman.

  • Välipala voi olla esim. omenaviipaleita, viinirypäleitä, maissitortilla tai riisikakku, jonka päällä vähän vuohenjuustoa, ja myös pari palaa tummaa, sokeritonta suklaata (kaakaopitoisuus yli 70%, ei lisättyä sokeria).
  • Juomaksi sopisi nyt, jos haluaa, kupillinen kahvia, tai muuta kofeiinipitoista juomaa, kuten vihreää teetä. Eräs virkistävä juoma on myös raakakaakao. Kahvi on hyvä olla korkealaatuista, arabialaista kahvia (vatsaystävällistä), ja sen valmistaminen expresso-tyyppisellä keittimellä on usein terveellisempää kuin tavallisella keittimellä.

Aamiainen ja välipala

Luumuja, tummaa sokeritonta suklaata, riisikakku ja kutunjuustoa, juotavaksi hunajalla maustettua raakakaakaota.