Terveenä koko elämä,
salille satavuotiaana
Luo uraa
Tällä sivulla: Voiko luoda uraa, vaikka elää terveellisesti? / Huomaamatta raitis / Kohtuukäytön vaarat
Voiko luoda uraa, vaikka elää terveellisesti?
Monet vetoavat työuran vaatimuksiin perustellakseen runsasta ja epäterveellistä syömistä, alkoholin käyttöä tai lyhyitä yöunia. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.
- Yritän omakohtaisilla kokemuksillani osoittaa, että virkavelvollisuuksien hoitaminen ja uran luominen ei ole esteenä terveellisten elämäntapojen noudattamiselle. Työni edellytti osallistumista illallisille, melko runsasta matkustamista, raporttien ja julkaisujen kirjoittamista tiukassa määräajassa, mukanaoloa kansainvälisessä järjestössä jne.
- Öiden valvominen ei lainkaan edistä tieteellisten julkaisujen tekemistä, päinvastoin. Niiden tekemiseen kannattaa käyttää päivän virkeimmät tunnit, ja jos aika ei riitä, karsia epäolennaista, mutta nukkua aina riittävästi.
- Nuorena, ollessani vielä teollisuudessa, osallistuin myös Neuvostoliiton kauppaan. Siellä tutustuin ensimmäistä kertaa ”huomaamatta raitis” tekniikkaan. Se olikin välttämätöntä olosuhteissa, missä paikkakuntalaiset joivat vodkaa kuin vettä.
- Jos matkustaa paljon, osallistuu virallisiin illallisiin ym. on terveellisten elämäntapojen noudattaminen tietysti haasteellisempaa, mutta ei kovin vaikeaa. Suurimmat vaarat ovat alkoholi ja rasvaisten illallisten tuoma ylipaino, mutta sen voi välttää tilaamalla ennakkoon kevyen kasvisruuan tai jos se ei ole mahdollista, syömällä vain vähän ”puolen kilon” pihvistä. Alkoholin vaarat voi taas välttää ”huomaamatta raitis” tekniikalla. Olen huomannut, että edustusillallisilla kukaan ei välitä, mitä vieruskaveri syö tai juo – jos ei itse tee siitä numeroa.
- Huomaamatta raitis ei käytä juuri ollenkaan alkoholia, mutta ei tee siitä numeroa. Useita tällaisia, korkeassa asemassa olevia henkilöitä olen tavannut työurani aikana. Se on oiva tapa noudattaa terveellistä elämäntapaa ilman että vaarantaa uraansa. Ts. välillä alkoholittoman vaihtoehdon pyytäminen herättää liikaa huomiota, mutta kaikkea ei tarvitse juoda, mitä eteen laitetaan – maljoja voi vain käyttää huulillaan. Valitettavasti usein on edelleen niin, että oman raittiuden selkeä esiintuominen on epäeduksi liiketoimille tai edustustehtäville.
- Alkoholin vaaroista jokainen on lukenut, mutta valitettavasti useimmat eivät tiedosta ns. kohtuukäytön terveysriskejä, eivätkä huomaa, kuinka paljon todellisuudessa juovat – huomaamattaan.
Kohtuukäytön vaarat
Jokainen, joka on humalassa joka päivä, tietää tuhoavansa terveyttään. Mutta moni ns. kohtuukäyttäjä ei tiedosta alkoholin vaaroja, ja voi jopa kuvitella jatkuvan viinin tai oluen lipityksen olevan terveellistä.
- Alkoholi on yksi suurimpia terveysriskejä Suomessa, ja jokainen tietää sen. Mutta moni ei ole perehtynyt siihen, kuinka monia sairauksia ns. kohtuukäyttökin aiheuttaa.
- Tilastojen mukaan Suomessa käytetään n. 10 litraa 100% alkoholia vuodessa jokaista yli 15 vuotiasta kansalaista kohden. Kuulemma n. 10% väestöstä eli suurkuluttajat juo tästä puolet, eli keskimäärin ns. kohtuukäyttäjät juovat n. 5 litraa absoluuttista alkoholia vuodessa, eli esim. vahvaa likööriä 30 kpl yhden litran pulloja. Kahden hengen taloudessa tämä merkitsee yhtä litran pulloa joka viikko. Tämä tuntuu järkyttävän suurelta määrältä.
- Jos unohdetaan suurkuluttajat eli alkoholistit, uskon, että monella ”tavallisella” ihmisellä tilastojen mukainen, mielestäni hurjan suuri alkoholin kulutus on vain huono tapa, josta olisi mahdollista päästä eroon. Käytetäänhän esim. Israelissa ja Intiassa alkoholia henkeä kohden vain neljäsosa siitä mitä Suomessa.
- Jos uskoo viinistä olevan terveydellistä hyötyä, on paljon parempi syödä viinirypäleitä tai niistä puristettua mehua – mikään ei saa minua uskomaan, että alkoholista, vahvasta kemiallisesta liuottimesta, olisi vitamiinirikkaan viinirypälemehun joukossa terveydellistä hyötyä.