Terveenä koko elämä,
salille satavuotiaana
Hengitysilma, flunssan ja ylipainon välttäminen
Tällä sivulla: Hengitysilman laadun merkitys / Flunssan välttäminen / Ylipainon välttäminen
Hengitysilman laadun merkitys
Hengitysilman laatu on osalle ihmisistä hyvin tärkeä, toisille sillä ei ole juurikaan merkitystä. Ts. toiset eivät huomaa Pekingin keskustan ilman ja saariston puhtaan ilman välillä mitään eroa, osa taas sairastuu Pekingissä välittömästi.
- Käytän tässä ”Pekingin keskustaa” kuvaamaan huonolaatuista ilmaa, lähinnä johtuen runsaasta kivihiilen poltosta ja ruuhkaisesta liikenteestä, ja ”Välimeren saaria” kuvaamaan terveellistä ilmaa – puhdasta, lämmintä meri-ilmaa, ei liikennettä, ei teollisuutta.
- Helene Schjerfbeckistä olen jo puhunut, hänellähän oli ”unelmien työpaikka” Ateneumissa (silloin Taideyhdistyksen piirustuskoulu) Helsingin keskustassa. Mutta jatkuvan sairastelun vuoksi hän päätti muuttaa puhtaaseen ilmaan Hyvinkäälle – ja oli tosiaan siellä varsin terve, eläen sen aikaisen mittapuun mukaan hyvin vanhaksi (83 v).
- ”Käärmeen keuhkot” teki minuun aikanaan suuren vaikutuksen. Eräällä nuorella oli kotieläimenä kolmimetrinen boa-käärme. Se asusti kylpyhuoneessa, missä lattialämmityksen ansiosta oli hyvin lämmintä, mutta kesällä se päästettiin ulos nurmikolle. Suomalainen kesäsää oli kuitenkin käärmeelle liian kylmä; se sai keuhkokuumeen ja sairasti puoli vuotta (yskivä käärme!). Eli terve eläinkin voi sairastua kylmästä ilmasta…
- Vieraillessani vanhainkodeissa olen pannut merkille, että lämmössä siellä ei säästetä. Kaikissa vanhainkodeissa on hyvin lämmintä, koska hoitajat ovat huomanneet, että sillä tavalla vanhukset sairastavat vähemmän, ja heidän hoitamisensa ei ole niin työlästä. Mutta jos vanhuksia viedään talvella ulos, vaikka kuinka lämpimästi puettuina, he voivat helposti saada keuhkokuumeen.
- 1800-luvulla, kun ei ollut lääkkeitä, suosittu hoitokeino keuhkosairauksissa oli muutto Välimeren maihin, lämpimään ja puhtaaseen ilmaan. Silloin se oli pääsääntöisesti mahdollista vain varakkaille, mutta nykyisin lienee taloudellisesti mahdollista kaikille.
Flunssan ja influenssan välttäminen
Valitettavasti rokotukset eivät aina anna kattavaa suojaa influenssaa vastaan, ja flunssaan ei vielä ole rokotusta lainkaan. Noudattamalla tiettyä varovaisuutta ja yrittämällä parantaa vastustuskykyään voi saada lisäsuojaa flunssaa ja influenssaa vastaan.
- Käsihygenia on yksi tärkeimmistä. Eli kosketeltuaan ovenkahvoja tai käteltyään ihmisiä ei saisi samalla kädellä koskettaa huuliaan, elintarvikkeita, nenäänsä eikä varsinkaan hieroa silmiään – ennen kuin on voinut pestä kätensä.
- Netistä voi helposti seurata THL:n sivuilta influenssatapausten määrää, ja yrittää välttää liikkumista tartuntapaikoissa (kuten terveyskeskuksissa, apteekeissa, junissa, busseissa, lentokoneissa jne.) pahimpina tautiaikoina.
- Jos kuitenkin saa virustulehduksen, se paranee yleensä parhaiten sängyssä pysyttelemällä ja kuumaa juomalla. Lääkärin puoleen on luonnollisesti syytä kääntyä, jos pääsääntöisesti vaaraton virustulehdus näyttää muuttuneen bakteeritulehdukseksi. Nämä ”hälyttävät oireet” on varsin hyvin kuvattu netissä.
Ylipainon välttäminen
Ylipaino altistaa monille sairauksille (aikuistyypin diabetes, sydänsairaudet, nivel- ja polvivauriot jne.). Sukulaisista ja tuttavista saamieni kokemusten valossa ylipaino on vaarallinen, jopa hengenvaarallinen ”sairaus”. – Iän karttuessa ja liikunnan vähentyessä ylipaino vaanii lähes jokaista, myös ikääntyvää eläintä.
- Toisten on helpompi pysyä laihana kuin toisten, mutta vaikka omaisi liikalihavuusgeenit, vanha viisaus pätee: vankileireillä ei ollut lihavia.
- Lihavuuteen taipuva joutuu hyväksymään sen, että varsinkin illalla ja aamulla on nälkä, ja usein ruokapöydästä noustessakin. Mutta hoikkuuden antama keveys ja notkeus, terveyden lisäksi, on mielestäni riittävä motivaatio näläntunteen sietämiseen.
- Alla olevasta taulukosta näkyy, kuinka istumatyöntekijä tarvitsee ruokaa vain alle kuudesosan siitä mitä raskaan ruumiillisen työn tekijä tarvitsee. Vastaavasti on helppo ymmärtää, kuinka kohtuullinenkin liikunta auttaa painotavoitteiden saavuttamisessa. Jos aika ei salli varsinaista kuntoilua, sen voi sisällyttää muuhun elämään: voi liikkua kaupungilla kävellen, ja välttää hissin käyttöä…
- Painon tarkkailu on luonnollisesti tärkeää; yksi lisäkilo on ”kymmenen kertaa” helpompi hankkia kuin päästä siitä eroon.