Muovaa elämäsi

Terveenä koko elämä,

salille satavuotiaana

Tällä sivulla: Muovaa elämä itsellesi sopivaksi / Miksi terveys vanhanakin on niin tärkeää / Varallisuuden tavoittelun vaarat / Tiivistelmä saamastani palautteesta

Muovaa elämäsi itsellesi sopivaksi

Yleensä jokaisella ihmisellä on jokin rakenteellinen heikkous: nivelet, selkä, vatsa, poskiontelot tai keuhkot temppuilevat, tai on huonot hermot, lihomistaipumus jne. Niitä on usein vaikea muuttaa, elämä kannattaa muovata oman kehonsa ehdoilla.

 • Heikko vatsa tai suolisto-ongelmat on yleensä turvallisempi hyväksyä kuin yrittää korjata niitä väkisin. Ts. kannattaa noudattaa sopivaa ruokavaliota, ja hyväksyä sen rajoitukset.
 • Jatkuvista keuhko- tai poskiontelotulehduksista kärsivän on parempi optimoida ruokavalionsa ja hengitysilmansa laatu ja lämpötila, kuin napsia jatkuvasti antibiootteja. Tästä esimerkkinä käärmeen keuhkokuume ja Helene Schjerfbeck.
 • Ylipaino. On selvää, että osa ihmisistä lihoo helpommin kuin toiset. Heillä ruoka yksinkertaisesti imeytyy erinomaisesti. Toisia taas on siunattu hyvällä aineenvaihdunnalla, he eivät hevin liho. Mutta kaikki tietävät, että puolusteluista huolimatta lihominen on aina itsestä kiinni. Vaimoni muistuttaakin aina välillä: vankileireillä ei ole ylipainoisia.
 • Hermot. Osalla meistä on rautaiset hermot ja hyvä stressinsietokyky, osalla taas pienikin stressi vie yöunet. Psyykkinen ”ympäristö” kannattaa muovata mahdollisimman sopivaksi.
 • Taloudellinen tilanne. Usein ihmiset pilaavat terveytensä tavoitellessaan suurta vaurautta tai korkeaa asemaa. Mitä iloa niistä on, jos terveys on mennyt? Voi myös kysyä, miksi 70-vuotias haluaa pyrkiä johonkin korkeaan asemaan, vaikka presidentiksi.

Miksi terveys vanhanakin on niin tärkeää

Olen kuullut monen ihmisen sanovan: haluan elää täysillä, kuolen sitten vaikka nuorempana. Näin ei yleensä käy; epäterveet elintavat tietysti lyhentävät elinikää, mutta ennen kaikkea usein tekevät loppuelämästä (5…20 vuotta) tosi kurjaa. Ankeaa on, jos sen joutuu viettämään hoitolaitoksessa.

 

 • Juuri vanhana terveys on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Voin sanoa, että iloitsen jokaisesta päivästä, koska olen edelleen virkeä, enkä väsy liikunnasta, matkustelusta tms.
 • Olen huomannut, että moni terveytensä menettänyt ikätoverini on äärimmäisen katkera. Tavallisin ”itse aiheutettu” syy lienee sepelvaltimotauti: kun suonet ovat tukossa, sydän toimii osateholla, aivot eivät saa tarpeeksi verta niin elämä on kurjaa. Tuttavia tarkkailemalla olen päätellyt, että pallolaajennukset ja ohitusleikkaukset auttavat, mutta eivät alkuunkaan palauta entistä kuntoa.
 • Usein terveys on mennyt ponnistelussa jonkin päämäärän eteen. Sen vuoksi on joutunut valvomaan, syömään epäterveellisesti, käyttämään  piristeitä ja alkoholia.
 • Vanhana ihminen kokee, että mikään nuoruuden saavutus ei ollut terveyden menetyksen arvoinen. Muistan, kuinka eräs menestynyt ja olympialaisiinkin osallistunut urheilija 75-vuotiaana katseli surullisena upeaa palkintokaappiaan ja sanoi: enää nuo eivät ole minulle minkään arvoisia, kaiken antaisin pois jos olisin terveempi.
 • Jonkinlainen optimi voisi olla elää 85-90 vuotiaaksi jokseenkin terveenä. Kun sitten sairastuu, kuolee yleensä melko nopeasti.
 • Laskin, että olen käynyt katsomassa sukulaisia tai tuttavia 14 hoitolaitoksessa. Pääsääntöisesti ne kaikki olivat paikkoja, joihin en itse haluaisi joutua. Yksi oli muita parempi ja hoitajat kivoja, mutta toisaalta huonoin oli aika karmea, muut siltä väliltä
 • Usein vanhus viedään hoitolaitokseen väkisin, ja hänelle annetaan ”elinkautinen”. Erikoisesti kävi sääliksi erästä koko ikäni tuntemaani kalastajaa, joka vietiin väkisin, ns. inhimillisiin syihin vedoten 90-vuotiaana vanhainkotiin. Onneksi hänen ei tarvinnut olla siellä kuin pari viikkoa ennen kuin kuolema armahti.

Varallisuuden tavoittelun vaarat

Yksi asia, joka yhdistää terveinä hyvin vanhoiksi eläneitä, ovat ”lunkit” elämäntavat. Mutta usein me ihmiset kulutamme voimamme loppuun tavoittelemalla suurta varallisuutta tai merkittävää asemaa.

 • Suomessa palkkataso on niin hyvä, että keskivertotuloilla pystyy elämään varsin mukavasti.
 • Normaalituloilla saa asunnon ja sen lisäksi joko auton, veneen, kesämökin tai ulkomaan matkoja – mutta ei kaikkea yhtä aikaa.
 • Yhteenvetona väittäisin, että se varallisuus ja asema, mistä on itselleen oikeasti iloa, on saavutettavissa ”lunkilla” elämänasenteella ilman ylenmääräistä itsensä rasittamista tai riskinottoa.

Alla olevalla ruudulla esitän tiivistelmän saamastani palautteesta, ja kommentoin sitä. Päivitän ruudun n. kerran viikossa. Palautetta voi lähettää osoitteella: jaakko.larjola(at)yahoo.com  [kirjoita sulku-lausekkeen tilalle @ merkki]

Olen pyrkinyt siihen, että antamani ohjeet olisivat turvallisia. Kuitenkin KAIKKI VASTUU on näiden ohjeiden NOUDATTAJALLA. Tarvittaessa ja esim. jostain lääkkeestä luopumista harkittaessa kannattaa konsultoida  lääkäriä.